Zelf graszoden leggen: hoe graszoden leggen?

Een nieuw gazon, dan zijn graszoden de oplossing om in één keer een volledig gazon aan te leggen. Het vraagt minder werk dan zaaien én je ziet direct resultaat. Bovendien is het gazon in het begin volledig vrij van onkruid en al na 2 weken kun je het gras gebruiken. Je zult je misschien afvragen: zelf graszoden leggen, hoe werkt dat? Daarom in dit artikel een volledige uitleg met het antwoord op die ene vraag: hoe zelf graszoden leggen? We nemen jou in vier stappen mee van jouw oude gazon naar de voorbereiding tot het uiteindelijke leggen van jouw nieuwe grasmat. De tijdsduur: over tijd kost het jou misschien 14 dagen van graszoden leggen tot ingebruikname van jouw nieuwe grasmat.

Graszoden of gras zaaien: de voordelen

Om de cirkel rond te maken, de voordelen van graszoden tegenover gras zaaien zijn absoluut aanzienlijk te noemen. Je profiteert van deze voordelen als je ervoor kiest om graszoden te bestellen. Kies je voor gras zaaien, dan loop je de voordelen van graszoden leggen natuurlijk mis. Hieronder een opsomming van de voordelen:

  • Direct resultaat: meteen een egale grasmat
  • Eenvoudig onderhoud: na het leggen weinig onderhoud
  • Frisse start: na leggen volledig onkruidvrij
  • Snel gebruik: binnen 2 weken te gebruiken
  • Zelf aanleggen: eenvoudig zelf te leggen

Inhoud: stappenplan gazon aanleggen

  1. Voorbereiding en graszoden kopen
  2. Structuur, voeding en egaliseren
  3. Graszoden leggen
  4. Insnijden en walsen
Zelf graszoden leggen: hoe graszoden leggen?

Stap 1: Voorbereiding en graszoden kopen

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij graszoden. Je bent dan helemaal voorbereid, waardoor het uiteindelijke leggen sneller gaat én het resultaat bovenal mooier wordt. Ook de goede benodigdheden zijn dan natuurlijk een must.

  • Periode – In welke periode graszoden leggen: graszoden kunnen het gehele jaar gelegd worden, maar het mag niet vriezen. Daardoor is de periode tussen maart en oktober doorgaans de beste periode voor het leggen van graszoden.
  • Hoeveel – Hoeveel graszoden nodig: de meeste graszoden hebben een lengte van 250 cm en zijn 40 cm breed. Dat betekent dat er 1 m2 op elke rol zit. Je kunt dus op basis van de maten van de tuin exact meten hoeveel graszoden je nodig hebt. De graszoden kun je nooit een-op-een gebruiken. Door het op maat snijden is het daarom aan te raden altijd 5% meer te bestellen dan het tuinoppervlak.
Zelf graszoden leggen: hoe graszoden leggen?

Stap 2: Structuur, voeding en egaliseren

In de voorbereiding is het daarna belangrijk om de ondergrond voor te breiden. Deze voorbereiding bestaat uit drie verschillende onderdelen: structuur, voeding en egaliseren.

  • Structuur – welke ondergrond graszoden: voor de juiste structuur ondergrond is het goed om 5-10 cm van de toplaag om te spitten. Vervolgens kun je de ondergrond met een hark weer op hoogte brengen. Voor kleigrond geldt dat 1 cm witzand bovenop zorgt voor de beste structuur ondergrond.
  • Voeding – juiste voeding graszoden ondergrond: voor het stimuleren en versnellen van de hechting van de graszoden is voeding belangrijk. Er zijn verschillende soorten voeding die wortelgroei stimuleren.
  • Egaliseren – hoe gazon egaliseren: voor het egaliseren van het gazon is het belangrijk om te beginnen bij het terras. Gebruik hiervoor een waterpas en egaliseer in de breedte van het gazon. Wals de grond die op hoogte is gebracht en hark daarna rustig met een stalen hark voor een minder vaste toplaag.
Zelf graszoden leggen: hoe graszoden leggen?

Stap 3: Graszoden leggen

Na de voorbereiding is het tijd voor het leggen van de graszoden. Het is belangrijk te beginnen aan de lange zijde. Leg hier een volledige strook graszoden. Haaks op deze strook kun je vervolgens de andere matten leggen. Het is belangrijk om altijd te eindigen met een volledige strook aan de zijkant. Kom je net gekort, verplaats de graszoden dan naar de zijkant en snijd een tussenstuk op maat. Hierdoor zorg je voor stevigheid en de beste hechtiging van de verschillende graszoden aan elkaar en de ondergrond.

Rekening mee houden en tips voor graszoden leggen

  • Begin langs een lange, rechte zijde met het leggen van de graszoden
  • Voer nieuwe graszoden nooit aan over de reeds gelegde graszoden
  • Zorg dat de ondergrond altijd egaal is voor het leggen
  • Graszoden hoeven niet in verband gelegd te worden
  • Laat de graszoden perfect aansluiten op elkaar én de bestrating
  • Rol de graszoden altijd volledig uit en laat geen delen dubbel zitten

Stap 4: Insnijden en walsen

Tijdens het leggen passen de graszoden waarschijnlijk niet perfect. Je zult dus delen op maat moeten snijden. Het handigst is om hiervoor een broodmes te gebruiken. Snijd niet te kleine delen, deze hechten minder goed dan grotere oppervlakken.

Na het leggen is het belangrijk de graszoden te walsen met een gazonwals. Door het gras zowel in de lengte- en breedterichting te walsen zorg je voor de beste hechting. Belangrijk: ook oneffenheden moet je nu corrigeren.

Tot slot is het belangrijk om sproeier aan te zetten. Je maakt hierbij het volledige gazon nat. Uitdroging is immers funest voor het aanslaan van de graszoden. Kies er daarom op warme dagen en bij grote gazonnen voor in delen te werken. Op die manier leg je deel voor deel en zorg je dat elk deel volledig klaar is alvorens je met het volgende begint.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de keuken

Het ontwerpen van een keuken is een belangrijke en vaak ingewikkelde taak. Het is de [...]

Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025

Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]

Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan

Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]

De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt

Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]

Hoe je meer kan genieten van je tuin

Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]

Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars

De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]

Wat zijn de voordelen van een douchegoot?

De badkamer is de ruimte waar je jezelf klaarmaakt en waar je na een werkdag [...]

Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen

Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]