Een waterontharder zorgt ervoor dat er kalk uit het leidingwater wordt gehaald. Het hangt er vanaf waar je woont of je last hebt van hard water of niet. Het water dat in Nederland uit de kraan komt is hoe dan ook altijd veilig en drinkbaar. Alleen de hoeveelheid kalk in het water kan verschillen. Als het water erg hard is, dan kan dit leiden tot kalkafzetting op leidingen en bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine of vaatwasser. Als je dat een probleem vindt dan kun je ervoor kiezen om een waterontharder op de waterleiding te zetten.
Hoe hard is het water in Nederland?
In Nederland hebben we over het algemeen te maken met vrij hard water. Vooral in delen van Limburg, Overijssel en Noord-Brabant is het water erg hard. Zacht water vinden we alleen in Friesland en Flevoland en een deel van Gelderland. In de rest van Nederland heeft het water een gemiddelde hardheid. De hardheid van water wordt uitgedrukt in dH. Een waterhardheid van bijvoorbeeld 4,98 wil zeggen dat er in iedere kubieke meter (m3) water bijna 90 gram kalkdeeltjes zit. Dit merk je door kalkafzetting op keukenapparaten en op het verwarmingselement van de wasmachine. Ook in je badkamer kun je last hebben van kalkafzetting op de tegels.
Alle voordelen van een waterontharder
Kortom, zacht water, met minder kalk smaakt beter, zorgt ook voor een langere levensduur van apparaten. Bovendien laat zacht water minder lelijke sporten achter in de badkamer. Deze voordelen zorgen ervoor dat veel mensen ervoor kiezen om een waterontharder aan te schaffen.
Is hard water ongezond?
Hard water is niet schadelijk voor je gezondheid. Sommige deskundigen zeggen dat zacht water beter is voor je huid. Maar hard water zorgt ervoor dat zeepresten gemakkelijker van je huid spoelen, dus deze theorie is niet onomstreden. Het drinkwater wordt door het waterleidingbedrijf al onthard, dus het water dat uit de kraan komt is sowieso niet zo hard als het water dat voor de drinkwatervoorziening wordt ingenomen.
Heeft een waterontharder in Nederland zin?
Mensen die in een gebied wonen met zacht water zullen al snel roepen dat een waterontharder onzin is. Ze hebben nergens problemen mee en van kalkafzetting hebben ze nog nooit gehoord. De wasmachine gaat al meer dan 20 jaar mee en draait nog als een zonnetje. Kranen die stroef gaan omdat er kalk op zit? Nooit last van. Maar als je de pech hebt in een deel van Nederland te wonen waar er veel meer kalk in het water zit dan heb je wellicht een heel andere ervaring.
Heeft een waterontharder zin?
Ja! Maar: het is belangrijk om allereerst te benoemen dat er verschillende typen waterontharders bestaan. Een de eenvoudige optie, die rondom de waterleiding wordt bevestigd. Over deze waterontharder bestaan serieuze vragen. Er zijn ook professionele oplossingen: uitgebreide systemen die daadwerkelijk werken. Een voorbeeld hiervan is een waterontharder van Fegon (te koop via o.a. Douchecabine.nl). Hierbij geldt dat de installatie iets meer werk is. Een Fegon waterontharder wordt immers aangesloten op de waterleiding, en heeft ook een afvoer en stroom nodig. Installatie kun je zelf doen met de eenvoudige handleiding of laten uitvoeren door een installateur of loodgieter. Tot slot een laatste belangrijk aandachtspunt: kies een waterontharder die past bij de grootte van jouw huishouden. Immers: hoe groter het huishouden, hoe groter het systeem dat je nodig hebt om jouw water te ontharden.
Extra tips: schade van hard water voorkomen?
Je kunt natuurlijk kiezen voor een waterontharder, maar daarnaast is er meer dat je kunt doen om de schade van hard water te voorkomen. Als je kalkaanslag op tegels in de badkamer wilt voorkomen is het belangrijk om na het douchen de tegels meteen droog te maken met een trekker. Laat je wasmachine en vaatwasser niet draaien op temperaturen boven de 60 graden. Dit laatste is vandaag de dag steeds minder nodig. Vaatwastabletten en wasmiddel voor kleding zijn steeds beter in staat om de vaat of de was ook op lagere temperaturen schoon te krijgen. Alleen voor het bestrijden van wolluis in de wasmachine moet je hem eens in de zoveel tijd eens laten draaien op 90 graden. Als je een scheut schoonmaakazijn aan het water toevoegt wordt de machine ook gelijk ontkalkt.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieSchuifpanelen als zonwering tegen je gevel? De mogelijkheden
[...]
nov
Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de keuken
Het ontwerpen van een keuken is een belangrijke en vaak ingewikkelde taak. Het is de [...]
nov
Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025
Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]
nov
Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan
Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]
nov
De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt
Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]
nov
Hoe je meer kan genieten van je tuin
Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]
okt
Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars
De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]
okt
Wat zijn de voordelen van een douchegoot?
De badkamer is de ruimte waar je jezelf klaarmaakt en waar je na een werkdag [...]
okt
Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen
Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]
okt