Verschillen: het verschil tussen goedkope en dure verf

Je wilt goedkope verf enerzijds, maar tegelijkertijd niet inleveren op de kwaliteit. Maar lever je eigenlijk wel in op de kwaliteit en is er een duidelijk verschil tussen goedkope en dure verf. In dit artikel bekijken we de belangrijkste verschillen tussen goedkope en dure verf. Zo kun jij een afweging maken welke verf het beste matcht met jouw project.

Verschillen dure goedkope verf

Drie verschillen tussen goedkope en dure verf

Kies voor een huiswerk of een van de bekende merken zoals Flexa, Histor, Sigma of Rambo. Je gaat er natuurlijk vanuit dat een van de laatste drie, vaak duurdere merken verf, beter zijn dan het huismerk van een bepaald merk. Hier de belangrijkste verschillen tussen goedkope en dure verf.

Prijs

Vanzelfsprekend en eigenlijk een open deur. Het prijsverschil is een groot verschil tussen goedkope en dure verf. Hierbij betaal je bij goedkope verf zo’n 9 tot 12 euro per liter. Bij dure verf betaal je al snel tussen de 50 en 80 euro per liter. Voor muurverf geldt een hogere prijs, al snel 15 tot 30 euro per liter, terwijl latex tussen de 12 en 25 euro per liter kost. Je merkt dus dat de prijsverschillen tussen goedkope en dure merken groot zijn, maar ook te maken hebben met het soort verf.

Dekking

De dekking is een belangrijk verschil tussen goedkope verf en dure verf. Duurdere verf dekt vaak beter, wat wil zeggen dat je in dat geval maar één keer hoeft te schilderen om hem volledig dekkend te krijgen. Dekkend wil zeggen dat de ondergrond niet meer zichtbaar is. Vaak moeten bij goedkope verf meerdere lagen over elkaar worden aangebracht om de verf dekkend te krijgen. Deze verf is vaak dunner en doorzichtiger.

Vaak geldt dat een reeds geverfde onderlaag beter dekt dan een onbehandelde ondergrond. Ook het verschil in kleur is een belangrijke factor. Een zwarte ondergrond wit schilderen duurt met goedkope verf meerdere lagen, terwijl het met duurdere verf in één laag al dekkend kan zijn.

Waarom dekt dure verf beter dan goedkope verf?

Het verschil wordt al gemaakt tijdens het productieproces. Hierbij wordt bij duurdere verf gebruik gemaakt van natuurlijke pigmenten. Deze natuurlijke pigmenten trekken beter in de ondergrond, waardoor het direct een mooie dekking heeft. Goedkopere verf wordt gemaakt van synthetische kleuren. De uitstraling wordt matter en minder diep omdat de verf minder diep in de ondergrond trekt.

Kwaliteit

De kwaliteit van verf zit hem niet alleen in de dekking, maar ook in dat deze slijt- en stootvast is. De verf heeft dan een langere levensduur bij een intensief gebruik. Goedkope verf laat eerder los dan duurdere verf en ook bij een stootje beschadigd het eerder. Tot slot is er vaak een verschil in de eigenschappen van de verf. Zo is duurdere verf vaak afwasbaar, zonder dat de verf van de muur af komt. Op die manier kun je moeiteloos vlekken van de muur verwijderen zonder dat je direct het schilderwerk beïnvloed. De muur blijft zo ook langer mooi.

Wanneer kies je voor dure verf en wanneer voor goedkope verf?

Niet op elke plek is het nodig om voor de duurste verf te kiezen. Met name de mate van intensiteit van het gebruik speelt een belangrijke rol. Komen er veel kinderen of huisdieren, dan is een duurdere en afwasbare verf (bijvoorbeeld Sigmapearl Clean Matt) aan te raden. Voor buitenverf geldt dat een betere kwaliteit belangrijker is op plekken met veel zonlicht en regen. Dit beschermt de ondergrond langer. Op beschutte plekken zoals een schaduwkant of onder een overkapping kun je daarom gerust goedkopere verf kiezen.

Het kiezen van mengbare kleuren

In veel bouwmarkten en bij online verfwinkels kun je kleuren laten mengen. Je kunt mengen op basis van een RAL kleur of een zelf samengestelde kleur. Denk goed na over afwijkende, niet RAL kleuren, om ervoor te zorgen dat de verf ook later nog bij te bestellen is. Dit heb je bijvoorbeeld nodig voor het onderhoud van het buitenschilderwerk of het bijwerken van een muur binnenshuis. Kies hierbij altijd hetzelfde merk om te voorkomen dat je kleurverschil ziet.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo kies je de juiste sauna voor thuis

Vind je het heerlijk om in de sauna te zitten? Dan kan het ook fijn [...]

Waarom vóór de zomer een airco aanschaffen?

Wanneer de temperaturen stijgen en de zomer in volle gang is, realiseren veel mensen zich [...]

Keukenapparatuur dat niet mag ontbreken in je woning

Met een eigen woning is het natuurlijk van belang dat je alles hebt wat je [...]

De juiste keuken vinden doe je zo

Wanneer je een woning hebt, dan is het natuurlijk belangrijk om je woning eens in [...]

De mooiste raamdecoratie voor kunststof kozijnen

Als je hebt gekozen voor kunststof of aluminium kozijnen, dan kan het zoeken van passende [...]

Therdex pvc-vloeren: de perfecte combinatie van luxe en duurzaamheid

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe vloeren voor in je woning, dan is het [...]

De beste dompelpomp voor jouw situatie: waar moet je op letten?

Heb je regelmatig last van wateroverlast in de kelder, een volgelopen vijver of een bouwplaats [...]

Dynamische energiecontract steeds populairder

Vroeger was het simpel. Je sloot een energiecontract af en zat er voor een jaar [...]

De expertise van Lekdetectie Moorman bij het opsporen van lekkages

Een lekdetectiebedrijf als Lekdetectie Moorman biedt een efficiënte en schadevrije oplossing voor het opsporen van [...]