Het groenste gras in de buurt: zo pak je dat aan

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Zelf heb je misschien last van kale plekken, onkruid en mos of bruine grassprieten op je gazon. Je bent niet de enige; er zijn ontzettend veel mensen die moeite hebben om hun gazon groen en vlekkeloos te houden. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks waardoor jij het groenste gras van de buurt kunt krijgen. Deze tips worden in dit artikel op een rij gezet.

1. Maai het gras op de juiste momenten

Iedereen met gras in de tuin weet dat je eens in de zoveel tijd moet maaien. Maar hoe vaak en op welke momenten moet je grasmaaien? Het hangt af van onder andere de temperatuur en de grassoort die in je tuin ligt. Een goede richtlijn is ongeveer een keer per week in het voorjaar en een keer per twee weken in de zomer. Grasmaaien zorgt voor bevordering van de groei van het gras. Lange grassprieten houden vaak het zonlicht tegen voor kleine sprietjes; door het maaien kan het zonlicht ook op de plekken met kleine sprieten komen en kan het gras optimaal groeien.

Wanneer je het gras wil maaien, is het verstandig om dat te doen als het droog is. Het maaien van nat gras kan de grasmaaier namelijk verstoppen. Het is handig om een maaier met scherpe messen te gebruiken. Zo kun je zonder problemen het gras snel en makkelijk maaien. Ook is het goed om te kijken naar de lengte van het gras. Hoe korter het gras, hoe vatbaarder het is voor uitdroging. Maai het gras dus niet te kort.

2. Geef het gras regelmatig water

In de zomer kunnen er warme en droge periodes ontstaan. Vooral in deze periodes is de kans op verdorring van het gras groot. Het is daarom belangrijk om het gras voldoende water te geven. Een keer per week is al genoeg. Bij voorkeur doe je dit in de ochtend of avond, wanneer de zon minder krachtig is geworden. Wanneer je het gras water geeft op het heetst van de dag, zal dit voor verbranding van het gazon zorgen en verdampt het water vrij snel. Je kunt het gazon het beste via een sproei-installatie of tuinslang van water voorzien. Water bevordert de gezondheid van het gras en zorgt ervoor dat de grassprieten kunnen blijven groeien.

3. Verwijder mos en onkruid zo snel mogelijk

Wanneer de zuurgraad in de grond niet goed is, kunnen de grasplanten steeds moeilijker hun voeding uit de bodem halen. Daardoor kan er mos op het gazon gaan groeien. Om mos en onkruid op een snelle manier te verdrijven, kun je ijzersulfaat kopen. Na het gebruik van ijzersulfaat verkleurt het mos vrij snel geel of zwart. Na enkele dagen is het mos heel makkelijk te verwijderen door het handmatig of machinaal te verticuteren. IJzersulfaat kan ook gebruikt worden in gazons zonder mos. Het zorgt voor een verhoging van de weerstand van het gras. Het gras krijgt een diepgroene kleur. Door de verhogende weerstand is het ideaal om ijzersulfaat te gebruiken voordat je gaat verticuteren. Verticuteren is het weghalen van dode mossen en grassen in het gazon.

4. Gebruik mest om het gras te voeden

Het is heel vervelend om mossen of kale plekken in het gazon aan te treffen. Zoals hierboven staat beschreven kan het vrij snel opgelost worden met ijzersulfaat en verticuteren. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Daarom is het heel verstandig om het gras minstens drie keer per jaar te bemesten. Door de bemesting krijgt het gras voedingsstoffen binnen die de plant doet groeien. Ook kun je je gras door middel van bemesting beschermen tegen bacteriën en schimmels.

Het is verstandig om te bemesten in de maanden maart, juni of juli en september of oktober. In maart wordt de temperatuur weer wat hoger en begint het gras met groeien. De extra voedingsstoffen helpen het gazon mooi te maken. In juni of juli kan het gras de mest goed gebruiken om de warme zomerperiode door te komen. In de zomer zul je misschien meer op het gras lopen of zitten. Het is dan ideaal om het gras met mest te versterken. In september of oktober beginnen planten zich voor te bereiden op de winter. Door bemesting kan het gras de winter goed doorkomen.

5. Gebruik kalk voor een goede bodem

Wanneer de bodem geen goede zuurgraad heeft, kunnen planten de voedingsstoffen uit de grond minder goed opnemen. Het is slim om kalk te strooien. Kalk zorgt ervoor dat de bodem een betere zuurgraad krijgt, waardoor het gras voller en sterker wordt. Vooral aan het begin van het jaar wordt kalk gestrooid. Na de winter kan het gazon namelijk wel een boost gebruiken. Met kalk voorkom je mos, kale plekken, onkruid en verkleurd gras.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Welke kleur hoekbank kiezen in 2025?

De kleur van je hoekbank bepaalt voor een groot deel de sfeer in je woonkamer. [...]

Schimmelplekken op de muur? Dit zijn de beste oplossingen

Schimmelplekken op de muur zijn niet alleen lelijk, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je [...]

Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de keuken

Het ontwerpen van een keuken is een belangrijke en vaak ingewikkelde taak. Het is de [...]

Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025

Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]

Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan

Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]

De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt

Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]

Hoe je meer kan genieten van je tuin

Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]

Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars

De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]