Hoe werkt een waterontharder? Inclusief alle voordelen!

Hoe werkt een waterontharder precies? Het water wat we gebruiken in huis heeft een bepaalde hardheid. Dit komt door het gehalte aan kalk en magnesium in het water. Dit maakt dat het water in bijvoorbeeld een wasmachine of koffiezetapparaat kalk achterlaat. Hierdoor beschadigen deze huishoudelijke apparaten langzaam maar zeker. Een waterontharder helpt dit te voorkomen. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies?

Hoe werkt een waterontharder? Inclusief alle voordelen!

De kern van de waterontharder: de ionenwisselaar

De ionenwisselaar is bij een waterontharder het belangrijkste onderdeel waarin het water wordt onthard. De ionenwisselaar bestaat uit een cilinder waar kleine kunsthars bolletjes in zitten. Aan de kunsthars blijven de kalkdeeltjes en magnesium die het water hard maken, kleven. Het water wat uit de cilinder komt, is daardoor zachter geworden. Zo krijg je via de ionenwisselaar onthard water.

Het regenereren van de ionenwisselaar

Nu raken de kunsthars bolletjes op een gegeven moment verzadigd. Ze kunnen geen kalkdeeltjes of magnesium meer opnemen. Dan moet de ionenwisselaar geregenereerd worden. Dit is eigenlijk het schoonmaken van de ionenwisselaar. Een kleine computer op de ionenwisselaar geeft aan wanneer het tijd is om te regenereren. Er worden dan bepaalde kleppen in de cilinder open gezet. Het water wordt dan doorgestuurd naar een vat waarin zoutkorrels zitten. Het water met de opgeloste zoutkorrels wordt weer door de ionenwisselaar geleidt. Het zoute water neemt de kalkdeeltjes en magnesium wat aan de kunstharsbolletjes zat op en voert het weg het riool in. Daarna volgt nog een spoelprogramma zodat het water in de ionenwisselaar niet meer naar zout smaakt.

De uitwisseling van ionen op moleculair niveau

Wat gebeurt er eigenlijk in ionenwisselaar op het niveau van de moleculen tijdens de ontharding? De techniek met een ionenwisselaar bestaat al sinds het begin van de 20ste eeuw. Het is op basis van uitwisseling van ionen, dit zijn de geladen deeltjes met een positieve of negatieve lading. Tijdens het ontharden worden de natriumionen die zich in het kunsthars bevinden gewisseld met de kalk- en magnesiumionen. Als alle natriumionen zijn uitgewisseld, is het tijd om de ionenwisselaar te regenereren. Zout water bevat natriumionen, deze worden dan weer gewisseld met de kalk= en magnesiumionen die aan de kunsthars bolletjes zitten.

Onschadelijk onthardingszout

Het zout wat gebruikt wordt voor de waterontharder, is hier speciaal voor ontwikkeld. Je kunt dus geen keukenzout gebruiken. Het is overigens niet heel prijzig: de prijzen liggen ongeveer op 25 kilogram voor 10 euro. Met een kilogram zout kun je al zo’n 2000 liter water ontharden. De nieuwere waterontharders gaan bovendien zeer efficiënt met het zout op. Dit kan een reden zijn om voor de nieuwste generatie waterontharders te gaan. Het zout is overigens niet schadelijk voor het milieu. Het wordt met ander rioolwater afgevoerd en gereinigd om hergebruikt te worden.

Een waterontharder, apparaat met lange levensduur

Een waterontharder kan zo voor een aantal dagen een huishouden van zacht water voorzien. Naast dat dit beter is voor je huishoudelijke apparaten, proeft het water vaak ook beter. Zoals je al begrepen hebt, is de waterontharder niet een systeem met een filter. Er raakt dus niets verstopt of moet vervangen worden. Zolang het regenereren maar op tijd plaatsvindt, kun je ontzettend lang gebruik maken van dezelfde waterontharder. Een waterontharder kan hier door makkelijk 15 jaar, of zelfs langer, meegaan.

Extra bescherming: Waterontharder en koolstoffilters

Er zijn wel waterontharders waar een koolstoffilter aan kan worden toegevoegd. Dit is dan niet om het water te ontharden, maar om schadelijke stoffen uit het water te verwijderen. Koolstof bindt namelijk allerlei stoffen aan zich, die schadelijk voor je gezondheid zijn. Wil je er zeker van zijn dat deze niet in je drinkwater zitten, dan zou je kunnen overwegen om een waterontharder en koolstoffilter te installeren.

Zelf doen of laten doen, de installatie van een waterontharder

Een waterontharder dient geïnstalleerd te worden. Dat is even een karweitje, maar ook weer vrij eenvoudig te realiseren. Je kunt dit zelf doen zonder al te veel technische kennis. In principe is een waterontharder in verschillende ruimtes te plaatsen. De enige voorwaarde is dat er ook een directe afvoer aanwezig is voor het water na regeneratie. Het is wel een karwei waar je goed de tijd voor moet nemen om het goed te installeren. Daarom kan het handig zijn dit door een vakkundige installateur te laten doen

De grote voordelen van een waterontharder

Naast een betere smaak merk je het meteen als je een waterontharder hebt geïnstalleerd. De kalkaanslag in je badkamer is er niet meer, dus deze blijft schoner. Hierdoor gebruik je ook minder schoonmaakmiddelen die bovendien ook minder agressief zijn. Verder merk je het ook met het gebruik van toiletartikelen. Je hebt minder shampoo nodig om je haren schoon te krijgen. Laat je goed informeren voor je een waterontharder aanschaft. Het kan op den duur veel in je portemonnee schelen. Bovendien is onthard water lekkerder van smaak en beter voor je gezondheid.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]

Kunststof kozijnen: perfect voor elk type huis

Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren enorm populair geworden en dat is niet zonder reden. [...]

Met deze 3 tips maak je jouw interieur helemaal af

Een mooi en praktisch interieur begint bij de basis. Je hebt alleen wel oog voor [...]