Airconditioning: alle informatie, tips, voor- en nadelen & prijzen 2022

Airconditioning zorgt ervoor dat een ruimte de juiste temperatuur krijgt. Een airco is zowel te gebruiken voor thuis, als op kantoor. Een goede temperatuur zorgt namelijk voor een goede nachtrust, maar ook voor een fijne werkomgeving. Er zijn verschillende airco’s, met elk verschillende functies en voor- en nadelen. In deze blog nemen wij jou mee in de verschillende soorten airco’s om ervoor te zorgen dat jij een goede keuze maakt.

Onderwerpen

Airconditioning: alle informatie, tips, voor- en nadelen & prijzen 2020

De installatie van een airco

Afhankelijk van de gekozen soort airconditioning kan het aansluiten een lastige klus zijn. De keuze voor een losstaande airco is eenvoudiger, omdat je deze vaak enkel in het stopcontact hoeft te stoppen. Voor airco’s met een binnen- en buitenunit wordt dit lastiger, en kun je dit vaak beter over laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Voor het installeren van een airco wordt vaak het volgende stappenplan gevolgd:

  1. Bepaal de plek: afhankelijk van de situatie in huis en de ruimtes die je wil koelen is het belangrijk om een plek in het midden te kiezen.
  2. Maak de plek gereed: boor de gaten voor het ophangen voor de binnenunit, zorg voor een geaard stopcontact in de buurt en maak gaten voor de koelleidingen.
  3. Plaatsing binnenunit: voor het ophangen van de binnenunit wordt vaak een frame gebruikt. Hang dat frame stevig op, waarna je de airco erop plaatst.
  4. Plaatsing buitenunit: ook voor de buitenunit kun je een frame gebruiken, dat je aan de gevel hangt. Ook is het mogelijk de buitenunit op een plat dak te plaatsen.
  5. Koelleidingen: zorg voor de koelleidingen, waar later een koelmiddel doorheen zal lopen voor de juiste werking van de airconditioning.
  6. Oplevering: na installatie wordt de airco eerst vacuüm getest op lekkages. Het is daarna zaak om de airco te vullen, waarna je kunt testen of de airco goed werkt.

Kies je ervoor om de airco zelf te installeren, houd dan rekening met de volgende zaken, zo voorkom je problemen tijdens het installeren van de airco:

  • Lengte van de koelleiding: de koelleiding verbindt de buitenunit met de binnenunit. De standaard lengte voor deze leiding is 3 meter. Controleer of deze lengte lang genoeg is. Zo niet, zorg dan voor een langere koelleiding.
  • Plaats van de buitenunit: is de vooraf bedachte plek voor de buitenunit te ver van de binnenunit, dan kun je er ook voor kiezen deze plek te heroverwegen. 
  • Geaard stopcontact: de binnenunit moet verbonden zijn met een gaard stopcontact. De meegeleverde kabel is doorgaans 1,5 meter. De afstand tussen het stopcontact en de airconditioning mag dus ook maximaal deze afstand zijn.

Energieverbruik van een airco

Op zomerse dagen is een airco, wanneer je hem hebt, niet meer weg te denken. Toch kan een airco behoorlijk veel elektriciteit verbruiken, een vervelende bijkomstigheid. Zorg daarom dat je bij aanschaf goed controleert welk energielabel de airco heeft. Het beste kun je kiezen voor een airco met energielabel A of A+. Een slimme manier om te besparen is door de aanschaf van een airco te combineren met het aanleggen van zonnepanelen. Op die manier doe je eenmalig de investering, om vervolgens energieneutraal te genieten van de airco.

Tips voor energie besparing met een airco

  • Kies een airco met een A of A+ energielabel
  • Zet op tijd een zonnescherm uit om warmte buiten te houden
  • Sluit op warme dagen de gordijnen
  • Laat zo min mogelijk warmte naar binnen komen
  • ‘s Nachts en ‘s ochtends de ramen open koelt de ruimte
  • Zet de airco ‘s nachts uit, wanneer het toch al koel is
  • Kies een aangename, niet te lage temperatuur

Verschillende soorten airco’s

Er zijn verschillende merken, maar ook verschillende soorten airco’s. De grootste verschillen zitten hem in de functionaliteiten en de eenvoud van installatie van de airco.

De mobiele airco

Eenvoudig te verplaatsen, dankzij het lage gewicht en de wieltjes. Zo kun je kiezen welke ruimte je wilt verkoelen. Zo koel je bijvoorbeeld overdag de woonkamer, terwijl je de airco ‘s avonds in de slaapkamer zet. Een ander voordeel van de mobiele airco is dat je geen installatie- of onderhoudskosten hebt met deze airco. Ook het geringe formaat zorgt ervoor dat de mobiele airco eenvoudig is op te bergen in de winter. Wel heeft de mobiele airco een belangrijk nadeel: het energieverbruik is hoger dan bij andere soorten airco’s. Ze werken bovendien het beste in kleine ruimtes.

De vaste (split) airco

Deze soort airconditioning wordt opgehangen op een vaste plek. De vaste airconditioning is dan ook de populairste airco wereldwijd. Ze zijn er in verschillende capaciteiten, waardoor ze er zijn voor kleine ruimtes, maar ook voor grote ruimtes. Nadeel is de verplaatsbaarheid van de airco. Het voordeel is het lagere energieverbruik en het vermogen. Wel moet een vaste airco altijd geïnstalleerd worden, en heeft zowel een binnenunit als een buitenunit.

Andere soorten airconditioning

  • Wand airconditioning: dit type airconditioning wordt hoog aan de wand opgehangen, niet in het zicht en daardoor erg geschikt voor woningen en kantoren.
  • Cassette airco: deze soort airconditioning wordt in een verlaagd plafond gemonteerd. Je ziet er niets van, behalve een rooster in het plafond.
  • Plafond airco: in tegenstelling tot een cassette airco is voor een plafond airco geen verlaagd plafond nodig. Hierbij wordt de airconditioning tegen het plafond gemonteerd. Je ziet de airco zitten, maar de wanden en vloer blijven vrij.
  • Vloer- of console airco: plaatsing aan de wand of aan het plafond is niet altijd mogelijk. Je kunt dan ook kiezen voor een vloer airco. Hierbij wordt de airco op de vloer of laag aan de wand geplaatst.
  • Satelliet airconditioning: voor grote kantoren is satelliet airconditioning een goede oplossing. Een klein rooster in het plafond, en de airconditioning op een andere locatie. Minimaal geluid en weinig tochtstroom van de binnenunit van de airco.
  • VRF airco’s: moet je een groot gebouw, met ten minste vijf ruimtes koelen of verwarmen, dan is een VRF airconditioning de beste oplossing. Vanuit een centrale airco ruimte wordt de airconditioning aangestuurd. Vaak zijn hiervoor meerdere binnen- en buitenunits nodig. Een behoorlijke investering, maar een must voor grote gebouwen die een oplossing zoeken voor het verkoelen of verwarmen.

Functies van een airco

Airco’s hebben tegenwoordig niet enkel de functionaliteit om te koelen. Airconditioning is multifunctioneel en heeft verschillende functies:

  • Het bieden van verkoeling: de primaire functionaliteit van een airco is natuurlijk de verkoeling. Dit wordt veroorzaakt door de koelvloeistof die door het systeem gepompt wordt.
  • Zuiveren van de lucht: moderne airco’s kunnen de lucht ook zuiveren. Ze zuiveren allerlei stofdeeltjes en pollen uit de lucht. Dit is een uitkomst voor mensen met luchtwegaandoeningen. Tip: regelmatig de filters vervangen / reinigen.
  • De luchtvochtigheid verbeteren: voor huizen met een hoge luchtvochtigheid is een airco een uitkomst. Je kunt hiermee eenvoudig de ruimte droger maken. Ook wordt de gevoelstemperatuur hierdoor aangenamer dan met een hoge luchtvochtigheid.
  • Ventilatie van de ruimte: frisse lucht zorgt ervoor dat we beter gaan functioneren. Een airco zorgt hiervoor en houdt de gezonde luchttoevoer in stand.
  • Verwarmen van de ruimte: tegenwoordig kun je dankzij de warmtepomp niet enkel je huis verkoelen met een airco, maar ook verwarmen. Het voordeel hiervan is dat een warmtepomp veel energiezuiniger is dan een CV installatie.

Voor- en nadelen van airconditioning

Het belangrijkste voordeel van een airco is dat je jouw leefomgeving kunt verbeteren. Dit door een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid, een schonere lucht en veel ventilatie. Met moderne airco’s houd je bovendien ook in de winter de temperatuur altijd op pijl, wat veel energiekosten bespaart. Een warmtepomp is immers energiezuiniger dan een traditionele CV installatie.

Belangrijk is wel om de airco goed in te stellen. Een verkeerd ingestelde airco kan immers zorgen voor gezondheidsklachten. Goed onderhoud is daarom belangrijk, en tegelijkertijd een nadeel door de hoge onderhoudskosten. Ook het energieverbruik is hoger dan wanneer je geen airco zou hebben, al kan een ventilator qua effect niet tippen aan een airco. Een goede oplossing voor het energieverbruik kan, zoals al eerder genoemd, de installatie van zonnepanelen zijn. Hierdoor is de eenmalige investering hoger, maar zijn de maandelijkse kosten er niet. 

De prijs van een airco

De prijs van een airco is afhankelijk van het soort airco. Ook de functies en de kosten van eventuele installatie door een vakman zijn van belang. Doorgaans kun je uitgaan van de volgende kosten voor de verschillende airco systemen:

  • Vaste airco zonder buitenunit: 1.000 – 3.000 euro inclusief installatiekosten.
  • Vaste airco met buitenunit: 1.500 – 3.000 euro inclusief installatiekosten.
  • Mobiele airco: vanaf 200 euro. Geen installatiekosten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de keuken

Het ontwerpen van een keuken is een belangrijke en vaak ingewikkelde taak. Het is de [...]

Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025

Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]

Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan

Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]

De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt

Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]

Hoe je meer kan genieten van je tuin

Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]

Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars

De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]

Wat zijn de voordelen van een douchegoot?

De badkamer is de ruimte waar je jezelf klaarmaakt en waar je na een werkdag [...]

Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen

Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]