Vloerverwarming: alle voor- en nadelen

Vloerverwarming wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in nieuwbouwwoningen, maar ook bij verbouwingen laten huishoudens steeds vaker een vloerverwarming installeren. Een vloerverwarming is de ideale manier om je voeten warm te houden. Maar er komt ook veel geregel bij kijken. Als je nadenkt over het installeren van een vloerverwarming is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn. In deze blog staan alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen

1. Het is energiezuinig

Er zijn twee soorten vloerverwarming: een op water gebaseerd en een elektrisch systeem. Bij een warmwatersysteem wordt heet water door buizen gevoerd, dit water geeft de warmte af en verwarmt zo een kamer. Bij elektrische vloerverwarming wordt de ruimte verwarmd door verwarming van bedrading. Beide systemen zorgen voor gelijkmatige warmtespreiding. Er komen geen koude plekken in de verwarmde ruimte voor. Bij radiatoren zijn deze er vaak wel; er zijn dan warme en koude plekken. De warmte wordt dan ongelijk verdeeld. Vloerverwarming heeft minder energie nodig dan radiatoren, omdat de warmte veel efficiënter verspreid wordt.

Daarnaast hebben vloerverwarmingen een minder hoge temperatuur nodig om een kamer goed op te warmen. Om een ruimte te kunnen verwarmen hebben traditionele radiatoren een temperatuur van 65 tot 75 graden Celsius nodig. Bij vloerwarming hoeft de temperatuur maar 29 graden Celsius of minder te zijn. Het energieverbruik is dus een stuk lager. Dat geldt ook voor de energierekeningen.

2. Meer vrijheid en ruimte

Wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, kun je overige radiatoren van de muren afhalen. Radiatoren zijn tegenwoordig in allerlei maten en kleuren te vinden, maar ze nemen altijd ruimte in beslag. Dankzij de vloerverwarming kun je meer ruimte creëren en hoef je niet om een radiator heen te bouwen of in te richten. Je kunt de extra ruimte gebruiken om bijvoorbeeld de meubels anders neer te zetten, om decoratie te plaatsen of om de ruimte een minimalistische uitstraling te geven. Je krijgt een ruimtelijk gevoel en hebt meer vrijheid om een kamer in te richten.

3. Het is veilig en comfortabel

Vooral met kinderen in huis kunnen radiatoren gevaarlijk zijn. Ze bevatten soms scherpe punten en zijn natuurlijk warm. Dankzij vloerverwarming hoef je je geen zorgen te maken dat ze tegen de radiator komen, de verwarming zit ten slotte onder de vloer. Jij en je kinderen kunnen zich vrij bewegen in huis.

4. Makkelijk te installeren en gebruiken

Vloerverwarming is redelijk makkelijk te installeren. Het is verstandig om vloerverwarming te plaatsen bij een renovatie of verbouwing, zodat je niet speciaal voor de verwarming de vloer eruit moet halen. Zo bespaar je arbeidskosten. Vloerverwarming is simpel te gebruiken. Zo heb je vrijwel geen onderhoud nodig. Ook heb je levenslange garantie, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Door middel van Wifi is de verwarming in te stellen naar jouw wensen. Zo kun je het huis op ingestelde tijd laten verwarmen. Dit kan ook middels een programmeerbare thermostaat.

De nadelen

1. De installatiekosten

De installatiekosten van een vloerverwarming kunnen snel oplopen. De kosten hangen af van onder andere het gekozen systeem en het aantal vierkante meters dat moet worden verwarmd. Een watersysteem is vaak duurder dan een elektrisch systeem. Dit komt omdat het watersysteem ingefreesd worden, dat is erg arbeidsintensief. Daarnaast moet de verwarming vaak nog goed aangesloten worden, daar zal een elektricien een paar uur in moeten steken. Het verschilt per bedrijf en verwarming hoeveel kosten er in rekening worden gebracht. De kosten kunnen ook afhangen van de functie van de verwarming. Dient het als bijverwarming of wordt de vloerverwarming de nieuwe hoofdverwarming?

2. Langzame opwarming

Een vloerverwarming warmt vrij langzaam op. Veel huishoudens laten de vloerverwarming dan ook de hele dag aan staan. Het langzame warm worden is vooral vervelend als je geen vaste dagindeling hebt. Heb je dat wel? Dan kun je de verwarming met een app op afstand bedienen of met standaard tijden instellen. Dan merk je minder van de langzame opwarming.

3. De installatie

De installatie van vloerverwarming kan een flinke klus zijn. Vooral wanneer je eerst de vloer weg moet halen. Dat kan in sommige gevallen wel een paar weken duren. Wanneer de vloerverwarming is aangebracht moet dat eerst drogen, voordat de vloer er terug op kan. Ook moet je rekening houden met de hoogte van de vloer. Door de verwarming komen er enkele centimeters bij. Dat lijkt niet veel, maar vooral in lage ruimtes is dat wel te merken. Er zijn gelukkig ook mogelijkheden voor dunne bedrading. Dit zal het hoogteverschil minimaal maken.

Is vloerverwarming het waard?

Het is verstandig om de voor- en nadelen na te gaan en verschillende opties met elkaar te vergelijken. Bekijk wat bij jouw wensen en budget past. Het is verstandig om offertes op te vragen en op die manier bedrijven met elkaar te vergelijken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025

Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]

Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan

Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]

De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt

Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]

Hoe je meer kan genieten van je tuin

Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]

Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars

De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]

Wat zijn de voordelen van een douchegoot?

De badkamer is de ruimte waar je jezelf klaarmaakt en waar je na een werkdag [...]

Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen

Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]

Welke salontafel kiezen? Deze keuzes heb je

Een salontafel is niet alleen een praktisch meubelstuk, maar speelt ook een belangrijke rol in [...]

Zelf keuken ontwerpen: waar moet je op letten?

Een keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis, en het zelf ontwerpen ervan [...]