Welke salontafel kiezen? Deze keuzes heb je

Een salontafel is niet alleen een praktisch meubelstuk, maar speelt ook een belangrijke rol in de uitstraling van je woonkamer. Het is vaak het middelpunt van de kamer, waar je niet alleen je kopje koffie op zet, maar ook je tijdschriften en decoraties plaatst. De juiste salontafel kiezen kan echter een uitdaging zijn, gezien het grote aanbod aan stijlen, maten, vormen en materialen. In dit artikel bespreken we de verschillende keuzes die je hebt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken en de perfecte salontafel voor jouw interieur kunt vinden.

Salontafel maat: wat past in jouw ruimte?

De maat van je salontafel is een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Een te grote tafel kan je woonkamer overweldigen, terwijl een te kleine tafel er verloren uit kan zien in een ruime omgeving. De juiste maat zorgt voor een harmonieuze balans tussen je meubels en biedt voldoende ruimte om comfortabel te bewegen.

Hoe bepaal je de juiste maat?

Een algemene vuistregel is dat de salontafel ongeveer twee derde van de lengte van je bank moet zijn. Dit zorgt ervoor dat de tafel groot genoeg is om praktisch te zijn, zonder te domineren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte rondom de tafel over te laten, idealiter zo’n 40 tot 50 cm, zodat je gemakkelijk kunt lopen en stoelen kunt verschuiven zonder dat je telkens tegen de tafel stoot.

Tips voor het vinden van de perfecte maat

  • Meet de afstand tussen je bank en andere meubels om de juiste lengte te bepalen.
  • Kies een tafel die qua hoogte overeenkomt met de zitting van je bank, voor een harmonieuze uitstraling en praktisch gebruik.
  • In een kleinere woonkamer kun je kiezen voor een compacte of multifunctionele salontafel.

Salontafel stijl: welke past bij jouw interieur?

De stijl van je salontafel moet aansluiten bij de rest van je interieur. Een salontafel kan de stijl van je woonkamer versterken of juist de aandacht trekken als een statement piece. Hier zijn enkele populaire stijlen die je kunt overwegen:

Populaire salontafel stijlen

  • Industrieel: deze stijl kenmerkt zich door het gebruik van robuuste materialen zoals hout en metaal. Een industriële salontafel past goed in een stoer, modern interieur.
  • Scandinavisch: de Scandinavische stijl is minimalistisch en licht. Denk aan eenvoudige vormen en lichte houtsoorten zoals beuken of eiken. Ideaal voor een fris en modern interieur.
  • Klassiek: een klassieke salontafel is vaak van donker hout gemaakt en heeft verfijnde details. Dit past goed in een traditioneel of elegant interieur.
  • Modern: strakke lijnen, glanzende oppervlakken en het gebruik van glas of metaal zijn kenmerkend voor een moderne salontafel. Dit geeft je woonkamer een strakke, minimalistische uitstraling.

Wil je meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens op de site sweek.nl voor een breed scala aan stijlen.

Salontafel vorm: ronde, vierkante of rechthoekige tafels

De vorm van je salontafel bepaalt de indeling en flow van je woonkamer. Het is belangrijk om een vorm te kiezen die past bij je ruimte en de inrichting van je meubels. De meest voorkomende vormen zijn rond, vierkant, rechthoekig en ovaal. Maar welke vorm past het beste in jouw interieur?

Rond of ovaal: zachte vormen voor een speels effect

Een ronde of ovale salontafel zorgt voor een zachtere uitstraling en is perfect voor kleinere woonkamers of ruimtes waar je meer flexibiliteit wilt in de looproutes. Ronde tafels zijn ook ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, omdat ze geen scherpe hoeken hebben. Daarnaast passen ze goed bij een organisch, modern interieur.

Rechthoekig of vierkant: strakke lijnen voor een symmetrisch interieur

Rechthoekige of vierkante salontafels bieden meer ruimte en passen vaak goed in grotere woonkamers. Deze vormen zijn ideaal als je veel oppervlak wilt hebben om spullen op te plaatsen, zoals boeken, decoraties en afstandsbedieningen. Een rechthoekige tafel past goed bij lange banken, terwijl een vierkante tafel perfect is voor een symmetrische indeling.

Combineren van vormen

Wil je iets unieks? Overweeg dan het combineren van verschillende vormen salontafels. Dit kan bijvoorbeeld door een ronde tafel te combineren met een kleinere rechthoekige tafel voor een dynamisch effect. Dit geeft je woonkamer niet alleen een speelse uitstraling, maar maakt het ook makkelijker om de tafels te verplaatsen als dat nodig is.

Salontafels met extra functionaliteit

Naast het uiterlijk van een salontafel, kun je ook kiezen voor modellen met extra functionaliteit. Dit is vooral handig als je in een kleinere woning woont of als je op zoek bent naar een salontafel die meer kan dan alleen mooi zijn.

Salontafels met opbergruimte

Veel salontafels hebben tegenwoordig ingebouwde opbergruimte, zoals lades of planken onder het tafelblad. Dit is ideaal voor het opbergen van afstandsbedieningen, tijdschriften of andere kleine items die je graag bij de hand hebt, maar niet in het zicht wilt laten liggen. Een salontafel met opbergruimte kan helpen om je woonkamer netjes en georganiseerd te houden.

Verstelbare salontafels

Verstelbare salontafels zijn perfect voor multifunctionele woonruimtes. Deze tafels kunnen bijvoorbeeld in hoogte versteld worden, waardoor je ze kunt gebruiken als eettafel of werkruimte. Dit is vooral handig in kleinere appartementen waar je multifunctionele meubelstukken nodig hebt om de ruimte optimaal te benutten.

Materialen van salontafels

Het materiaal van je salontafel is minstens zo belangrijk als de maat, stijl en vorm. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, zowel in termen van duurzaamheid als esthetiek. Laten we eens kijken naar de meest gebruikte materialen voor salontafels:

Hout

Hout is veruit het meest populaire materiaal voor salontafels. Het is duurzaam, tijdloos en verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, van licht Scandinavisch hout tot donker eiken of walnoot. Houten tafels passen goed in vrijwel elk interieur, afhankelijk van de afwerking en het ontwerp.

Glas

Glazen salontafels geven een moderne en minimalistische uitstraling. Het grote voordeel van glas is dat het de ruimte optisch groter maakt, omdat het doorzichtig is. Dit maakt een glazen tafel ideaal voor kleinere kamers. Let wel op: glazen tafels zijn gevoeliger voor krassen en vlekken, dus onderhoud is belangrijk.

Metaal

Metaal wordt vaak gecombineerd met andere materialen, zoals hout of glas, om een industriële of moderne uitstraling te creëren. Het is sterk en duurzaam, maar kan soms kil aanvoelen. Een metalen salontafel is perfect als je op zoek bent naar een robuuste en stoere uitstraling.

Marmer

Marmeren salontafels stralen luxe uit. Marmer is een zwaar en stevig materiaal dat vaak gebruikt wordt in high-end interieurs. Het is echter ook duur en kan gevoelig zijn voor vlekken, dus het vergt wat meer onderhoud. Marmer is een geweldige keuze als je een statement wilt maken met je salontafel.

Combineren van materialen

Een trend die we steeds vaker zien, is het combineren van verschillende materialen in één salontafel. Denk bijvoorbeeld aan een houten tafelblad met metalen poten, of een glazen blad op een marmeren onderstel. Dit zorgt voor een interessante mix van texturen en geeft je salontafel een unieke uitstraling.

Salontafel decoratie

Als je eenmaal de perfecte salontafel hebt gekozen, wil je deze natuurlijk ook mooi aankleden. Hier zijn enkele tips om je salontafel te stylen:

Gebruik accessoires om een statement te maken

  • Plaats een stapel mooie koffietafelboeken in het midden van de tafel.
  • Voeg een vaas met verse bloemen of een kamerplant toe voor een vleugje natuur.
  • Kaarshouders en kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer, vooral ’s avonds.

Speel met hoogtes

Een goede stylingtip is om accessoires van verschillende hoogtes te gebruiken. Dit creëert visuele interesse en maakt je salontafel dynamischer. Denk aan een mix van lage decoratieve schalen en hoge vazen.

Ronde salontafels met koffie

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen

Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]

Welke salontafel kiezen? Deze keuzes heb je

Een salontafel is niet alleen een praktisch meubelstuk, maar speelt ook een belangrijke rol in [...]

Zelf keuken ontwerpen: waar moet je op letten?

Een keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis, en het zelf ontwerpen ervan [...]

Maatwerk keuken voordelen: alle voordelen van maatwerk

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is de plek waar [...]

Badkamerstijlen 2025: dé trending badkamerstijlen

Op zoek naar een nieuwe badkamer? In 2025 zijn er veel inspirerende badkamerstijlen om uit [...]

Keuken kleuren 2025: dé trending keuken kleuren

In 2025 zien we dat keukenontwerp weer volop in de schijnwerpers staat. Een van de [...]

Zo creëer je een handige wasruimte in huis

Een schone en georganiseerde wasruimte kan je leven een stuk gemakkelijker maken. Het maakt niet [...]

De perfecte kerstboom kiezen: tips voor elke ruimte in huis

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om [...]

Kleine kinderkamer inrichten: stappenplan en tips

Het inrichten van een kleine kinderkamer kan een uitdaging lijken, maar met de juiste aanpak [...]