Voor velen is het kopen van een jacuzzi een droom. ‘s Avonds na het werk of op een vrije weekenddag heerlijk genieten in de jacuzzi. Hoewel een jacuzzi op het eerste gezicht wellicht vrij universeel lijkt, zijn er tussen de verschillende jacuzzi’s toch de nodige verschillen. In dit artikel bekijken we daarom ook de verschillende aandachtspunten voor de aanschaf van een jacuzzi, welke keuzes je hebt en handige tips. Die combinatie van factoren zorgt ervoor dat jij uiteindelijk een jacuzzi uitkiest die bij jou past.
Aandachtspunten
De onderstaande aandachtspunten zijn verschillende opties en kenmerken waar jij rekening mee moet houden bij de keuze van een specifieke jacuzzi.
- Aantal personen: er zijn verschillende formaten jacuzzi’s. Deze verschillen in het aantal personen. Denk daarom goed na over hoeveel plekken je in de jacuzzi wil hebben. Kies je voor twee plekken, of toch voor voldoende plekken wanneer je met het hele gezin, vrienden of familie in de jacuzzi wil gaan zitten. Het aantal zitplaatsen beïnvloedt natuurlijk de grootte, maar natuurlijk ook de prijs van de jacuzzi.
- Stroomverbruik: elk model heeft zijn eigen stroomverbruik. Hiertussen zitten behoorlijke verschillen. Controleer daarom het stroomverbruik altijd voordat je een jacuzzi aanschaft. Er zijn ook veel mensen die de aanschaf van een jacuzzi combineren met zonnepanelen. Op die manier investeer je eenmalig en ben je daarna geen geld meer kwijt voor het stroomverbruik van de jacuzzi.
- Binnen of buiten: een jacuzzi die buiten wordt geplaatst staat vrijwel altijd onder een overkapping. Je kunt er op die manier vaker genieten, ook wanneer het buiten kouder is of bijvoorbeeld regent. Komt de jacuzzi binnen, dan hoef je hier natuurlijk niet over na te denken en kun je altijd in de jacuzzi.
- Zitten, liggen en zwemmen: afhankelijk van het aantal personen heb je ook een identiek aantal zit- en ligplaatsen. Denk erover na hoeveel zitplaatsen en ligplaatsen je in de jacuzzi wil. Ook zijn er mogelijkheden voor een zwemspa, waarbij je naast zitten en liggen ook kunt zwemmen in de jacuzzi. De laatstgenoemde is duurder dan andere modellen, en bovendien ook een stuk groter door de benodigde ruimte.
- Extra opties: naast bovenstaande keuzes zitten er in veel jacuzzi’s extra’s. Je kunt hierbij zover gaan als je zelf wil: van jets en speciale massagejets tot verlichting en rustgevende muziek. Al deze mogelijkheden zijn in te bouwen of beschikbaar.
Voorbereiding
Voordat de jacuzzi wordt aangeschaft, en uiteindelijk geplaatst, is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Deze verminderen stroomverbruik en zorgen voor plezier.
- Isolatie: goed geïsoleerde jacuzzi’s behouden hun warmte beter. Daardoor verbruiken ze minder energie. Hetzelfde geldt voor de plek waar de jacuzzi komt te staan. Een binnenjacuzzi of jacuzzi onder een overkapping zal de warmte beter behouden dan een jacuzzi die vrij in de (koude) buitenlucht komt te staan.
- Plek van plaatsing: houd er rekening mee dat er op de plek van plaatsing extra voorzieningen aanwezig zijn. Denk hierbij aan een waterafvoer en toevoer, elektriciteit en een stabiele bodem. Op deze manier kan de jacuzzi stabiel geplaatst worden en zijn mogelijkheden aanwezig om de jacuzzi te vullen en te legen.
- Aparte stroomgroepen: doordat een jacuzzi veel elektriciteit verbruikt is het in de meeste gevallen nodig om een aparte stroomgroep te hebben. Je kunt hier dan enkel de jacuzzi op aansluiten zonder dat de stoppen in de meterkast eruit slaan.
Onderhoud & schoonmaken
Ook voor aanschaf is het belangrijk om te weten hoe het schoonmaken en onderhoud van een jacuzzi werkt. Een voordeel is dat een jacuzzi tegenwoordig nauwelijks onderhoud nodig heeft. Voor een optimaal onderhouden jacuzzi zijn de volgende tips raadzaam.
- Water vervangen: reinig en ververs het water van de jacuzzi regelmatig. De meeste jacuzzi’s hebben standaard reinigingsprogramma’s die een of meerdere keren per dag het water in de jacuzzi reinigen.
- Reinig de filtercartridge minstens een keer per week: het schoonmaken is eenvoudig door hem schoon te spuiten met een tuinslang.
- Douchen voor gebruik: een (niet zo populaire) optie is douchen voordat je in de jacuzzi stapt. Zo blijft het water schoon en hoeft het minder ververst te worden.
- Sluit de kap wanneer niet gebruikt: door de kap van de jacuzzi te sluiten wanneer hij niet wordt gebruikt voorkom je verkleuring door zonlicht, maar ook dat insecten of bijvoorbeeld blaadjes van de boom in het water komen.
- Reinig de kuip: een zachte doek of spons werkt het beste voor het reinigen van de binnenkant van de jacuzzi. Combineer dit met het periodiek verversen van het water, dan heb je een win-win situatie met minder werk. Gebruik nooit schurende of bijtende schoonmaakmiddelen omdat deze de kuip kunnen beschadigen.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieSchuifpanelen als zonwering tegen je gevel? De mogelijkheden
[...]
nov
Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de keuken
Het ontwerpen van een keuken is een belangrijke en vaak ingewikkelde taak. Het is de [...]
nov
Verlichting trends die jouw interieur laten stralen in 2025
Verlichting is veel meer dan alleen een praktische toevoeging aan je interieur. Het bepaalt de [...]
nov
Zelf WC verbouwen: zo pak je dat aan
Het verbouwen van een WC lijkt misschien een grote uitdaging, maar met een goede voorbereiding [...]
nov
De valkuilen van goedkope producten: wanneer goedkoop duurkoop wordt
Het is een verleidelijke gedachte: je ziet een product voor een fractie van de prijs [...]
nov
Hoe je meer kan genieten van je tuin
Een fijne tuin biedt je de kans om volop van de buitenlucht te genieten. Of [...]
okt
Makelaars in groningen: de voordelen van werken met lokale experts zoals Adomio makelaars
De stad Groningen is een van de meest levendige en populaire steden van Noord-Nederland. Met [...]
okt
Wat zijn de voordelen van een douchegoot?
De badkamer is de ruimte waar je jezelf klaarmaakt en waar je na een werkdag [...]
okt
Tapijt reinigen: zo zelf reinigen of tapijt laten reinigen
Tapijten zorgen voor warmte en sfeer in huis, maar vragen wel om regelmatig onderhoud om [...]
okt