Een nieuw nachtkastje, een leuke zoektocht. Enerzijds zoek je een functioneel nachtkastje, maar anderzijds moet hij ook mooi zijn. Daarom in deze blog: hoe hoog moet een nachtkastje zijn. We kwam erachter dat er veel factoren zijn die hierbij een rol spelen. Denk dan aan het type bed, de hoogte van het bed en de opbergruimte die je wilt. Sommigen van jullie zullen zelfs al genoeg hebben aan een schapje. Wat je wensen ook zijn, in deze blog kom jij erachter wat de hoogte van een nachtkastje moet zijn in jouw situatie.
Welk type bed heb je?
Het ene bed is hoger dan het andere. Dat zorgt ervoor dat dit de eerste vraag is die we onszelf moeten stellen voordat we de hoogte van het nachtkastje kunnen bepalen. Om te beginnen met de boxspring: dit bed vraagt om behoorlijk hoge nachtkastjes. De meeste boxsprings staan op poten, en zijn daardoor extra hoog.
De hoogte van een boxspringcombinatie is doorgaans zo’n 55-65 centimeter hoog. Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Staat de boxspring op poten, dan hebben deze meestal een hoogte van ongeveer 10 cm. De matrasbodem heeft een hoogte van 20-25 cm. Het matras heeft ongeveer dezelfde dikte. Sommige boxsprings hebben bovenop dit matras nog een topper, die doorgaans tussen de 5-10 cm hoog is. Wanneer je uitgaat van een boxspring van 60 cm hoog moet je rekenen dat de hoogte van het nachtkastje minimaal 50 cm is. Kies je voor nog lagere nachtkastjes, dan vallen ze in het niets bij je bed.
Nu zijn boxsprings over het algemeen flink hoger dan normale bedden. Deze zijn over het algemeen rond de 40 cm hoog. Zou je hier een nachtkastje van 50 centimeter naast zetten, dan is dat vanzelfsprekend geen gezicht. Persoonlijk vind ik het het mooiste wanneer de nachtkastjes net onder het bed uitkomen. Een marge van +/- 5 centimeter is hiervoor een mooie afstand. Op die manier pak je eenvoudig iets van het nachtkastje wanneer je in bed ligt, maar zijn de nachtkastjes duidelijk geen onderdeel van het bed. Hoe stoerder de nachtkastjes en het bed, hoe groter ze mogen zijn. Strak en minimalistisch betekent vaak lagere nachtkastjes dan het bed.
Hoe ga je het nachtkastje gebruiken?
Voor het bepalen van de juiste hoogte van de nachtkastjes is ook het gebruik erg belangrijk. Ga je het nachtkastje gebruiken als opbergruimte, dan moet je voor een lade minimaal 15 centimeter hoogte aanhouden. Voor een opbergvak is 30 cm doorgaans toch wel het minimum om aan te houden. Wil je opbergruimte, dan moet je dus eigenlijk niet kiezen voor een nachtkastje met een hoogte van minder dan 45 cm.
Heb je voldoende aan een zwevende plank, dan maakt de hoogte niet uit. Je kunt de hoogte van de zwevende nachtkastjes dan afstemmen op het bed, precies zoals jij dat mooi vindt. Ik zou er wel rekening mee houden of je je telefoon nog (eenvoudig) wilt gebruiken in bed. Het te hoog ophangen van de nachtkastjes zorgt ervoor dat je echt moet reiken naar je telefoon. Het is dan makkelijker om de nachtkastjes iets lager te hebben hangen, zo rond de 5 centimeter onder de rand van het bed. Je pakt hem dan met de hand eenvoudig en legt hem ook gemakkelijk weer terug.
Kies je voor een zwevend nachtkastje naast het bed?
Veel mensen vinden een zwevend nachtkastje het mooiste. Je bevestigd de nachtkastjes, of zwevende plankjes, dan aan de zijkant van het bed of de muur. Bevestig je de nachtkastjes aan het bed, dan zorg je er direct voor dat de hoogte goed is. Zwevend betekent over het algemeen wel minder stevigheid, dus bepaal goed hoeveel je op en in het nachtkastje kwijt wilt. Wanneer je het ook wilt gebruiken als opbergplek is het misschien slimmer om te kiezen voor losstaande nachtkastjes. Het handigst is dan apart kastje met een of meerdere lades erin.
Wat wordt uiteindelijk jouw keuze?
Je merkt het, de hoogte van de nachtkastjes is afhankelijk van verschillende factoren. Ga daarom op onderzoek uit, en bekijk de nachtkastjes in verschillende stijlen. Heb je een meer industriële inrichting, dan zijn nachtkastjes van metaal een leuke optie. Vaak wordt de landelijke stijl bijvoorbeeld weer meer gecombineerd met wit. En kies je voor vintage, dan kun je eigenlijk alle kanten op met de stijl van de nachtkastjes. Zorg dat je passende nachtkastjes vindt, dan komt het daarna met de hoogte van de nachtkastjes wel goed.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieVormen akoestische panelen: stijlvol én functioneel geluid dempen
In een tijd waarin interieurdesign steeds meer draait om een combinatie van esthetiek en functionaliteit, [...]
jan
4x slimste verbouwtips die je echt moet weten
Verbouwen: het klinkt zo eenvoudig, maar wie ooit een kamer of huis onder handen heeft [...]
jan
Geef je voortuin een upgrade
[...]
jan
Deurmat op maat: handige tips om de juiste keuze te maken
Bij het inrichten van een woning komt veel bij kijken. Zo moet je natuurlijk denken [...]
jan
Hoeveel groepen nodig voor je groepenkast?
Bij het inrichten of uitbreiden van je elektrische installatie is het bepalen van het juiste [...]
jan
Soorten kachels – welke past bij jou?
Kachels zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het interieur. Niet alleen zorgen ze voor [...]
jan
Aquarium benodigdheden: dit heb je nodig
Een aquarium is niet alleen een decoratief element in huis, maar ook een fascinerend ecosysteem [...]
jan
Vormen tuintafels: welke past het beste in jouw tuin?
Een tuintafel is het middelpunt van elke buitenruimte. Het is waar je samenkomt met vrienden [...]
jan
Hoe infraroodpanelen bijdragen aan jouw wooncomfort
Infraroodpanelen zijn een innovatieve oplossing voor het verwarmen van je huis. Ze combineren efficiëntie, stijl [...]
jan